Kwasy omega-3 w niskich stężeniach w 30 min neutralizują groźne bakterie
22 maja 2017, 15:25Kwasy tłuszczowe omega-3 są neutralizują wywołujące listeriozę bakterie Listeria monocytogenes.
Układy scalone z DNA
12 maja 2010, 13:18Chris Dwyer, profesor z Duke University uważa, że w przyszłości magistrant w uniwersyteckim laboratorium będzie w stanie w ciągu jednego dnia wyprodukować więcej układów scalonych niż obecnie wynosi światowa miesięczne produkcja krzemowych chipów. Ma to być możliwe dzięki zastosowaniu DNA do wytwarzania układów.
Wyłapali punkt, w którym negatywne myślenie przeradza się w depresję
4 kwietnia 2012, 09:35Naukowcy z Case Werstern Reserve University zidentyfikowali punkt, w którym negatywne myślenie doprowadza do uruchomienia spirali depresyjnej. Dzięki temu rozwój choroby można wychwycić na bardzo wczesnym etapie.
Mitchondria odpowiadają za krwiotworzenie
14 czerwca 2017, 12:28Mitochondria są nie tylko centrami energetycznymi komórki. Okazuje się, że odgrywają także ważną rolę w krwiotworzeniu (hematopoezie).
Ślimak na narkotykach o naszej pamięci
28 maja 2010, 11:34Błotniarka stawowa (Lymnaea stagnalis) pomaga naukowcom zrozumieć efekty wpływu metamfetaminy na mózg. Okazuje się, że pod jej wpływem powstają wyjątkowo silne wspomnienia, których niemal nie sposób zapomnieć. Można więc przejść odwyk w ośrodku, ale po powrocie do starego środowiska zapach czy widok czegoś znajomego na nowo sprowadzą na złą drogę (Journal of Experimental Biology).
Kolor oczu wskaźnikiem ryzyka
7 maja 2012, 12:23Kolor oczu może wskazywać na ryzyko rozwinięcia się chorób skóry. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wydziału Medycyny University of Colorado. Ich zdaniem osoby z niebieskimi oczami z mniejszym prawdopodobieństwem chorują na bielactwo nabyte, z kolei ludzie o brązowych oczach mogą mniej obawiać się czerniaka.
Tycie od wąchania
6 lipca 2017, 10:12Podczas eksperymentów prowadzonych na Uniwersytecie w Berkeley myszy, które utraciły węch, straciły także na wadze. Wydaje się to dość oczywiste, skoro powonienie odpowiada za sporą część wrażeń smakowych, tyle że rzeczone myszy jadły tyle samo tłustej paszy co gryzonie ze sprawnym węchem, które ważyły na tej diecie 2-krotnie więcej niż zwykle.
Życie, którego jeszcze nie znaliśmy
14 czerwca 2010, 10:31Wydawałoby się, że naszą planetę i jej życie znamy co najmniej dobrze. Ale wcale tak nie jest, wciąż czymś zaskakuje. Ostatnie badania pokazują, że intensywne i całkowicie nieznane nam życie buzuje tam, gdzie trudno nam sięgnąć - pod dnem oceanów.
Inny kolor - koniec jedzenia
23 maja 2012, 08:22Nowy sposób na przejadanie się? Jadalne znaki stopu. Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella wpadł na pomysł, by w przypadku chipsów zapakowanych w tubę zaznaczyć wielkość porcji za pomocą chipsów w kolorze czerwonym. Miały one działać jak podświadomy sygnał, że należy się zatrzymać.
Sztuczne światło z urządzeń cyfrowych pogarsza jakość snu
31 lipca 2017, 11:35Niebieskie światło emitowane przez różne urządzenia, np. telewizory czy tablety, przyczynia się do większej częstości zaburzeń snu.